Cercetători americani au inventat un rucsac cu bretele făcute din material piezoelectric, ce seamănă cu nylonul, care pot genera energie electrică atunci când se aplică o presiune asupra lor, energia putând fi folosită astfel la alimentarea aparatelor electronice portabile, informează Physorg.com.
Presiunea aplicată asupra bretelelor atunci când un rucsac plin este purtat pe umeri în timpul mersului ar putea fi folosită în mod eficient, acum când cercetătorii au făcut un nou tip de rucsac care produce energie. Bretelele rucsacului sunt făcute din material piezoelectric care poate transforma presiunea mecanic de pe bretele în energie electrică care să alimenteze aparatele electronice portabile. Bretelele piezoelectrice sunt ultima invenție din acest domeniu.
Inginerii mecanici Jonathan Granstrom și Joel Feenstra de la Universitatea mecanică Michigan, Henry Sodano de la Arizona State University și Kevin Farinholt de la NanoSonic Inc., și-au publicat recent rezultatele în publicația Smart Materials and Structures.
Specialiștii au urmărit ca design-ul rucsacului să nu fie rigid sau prea obositor de purtat, dar în același timp să producă energie electrică pentru ca utilizatorul să nu mai poarte baterii grele de rezervă pentru alimentarea aparatelor portabile.
"Bretelele vor fi exact ca cele normale ale unui rucsac tradițional", a spus Sodano, care a explicat în continuare că acestea sunt făcute dintr-un material rezistent, flexibil, care se simte ca nylon-ul.
Potrivit testelor făcute, când cineva cară o în spate un rucsac greu de 45 kilograme – o greutate tipică pentru rucsacul unui soldat, care merge cu 3-4 kilometri pe oră, bretelele ar putea genera 45,6 miliwatti (mW). Cercetătorii au precizat că această energie ar putea fi folosită fie pentru aparatele electronice portabile sau ar putea fi acumulată în timpul unei excursii, în locul bateriile de rezervă.
Mai multe știri pe www.mediafax.ro